Gladheidsmeldsysteem

Door plaatsing van een gladheidsmeldsysteem met sensoren in het wegdek in een representatief koud gedeelte van het wegennet in uw beheersgebied, wordt actuele informatie verkregen over de toestand van het wegdek. Meteorologen gebruiken deze lokale wegdekinformatie voor het volledig bewaken van een beheersgebied en alarmeren de gladheidsco÷rdinator tijdig bij verwachte gladheid.

Plaatsing
MeteoGroup verzorgt geheel de levering, installatie en het onderhoud van het gladheidsmeldsysteem in samenwerking met BAM Infra Verkeerstechniek. BAM Infra Verkeerstechniek heeft ruim 200 meetstations in Nederland ge´nstalleerd en heeft veel ervaring op dit gebied.

Voor het plaatsen van het gladheidsmeldsysteem op de juiste locatie binnen uw beheersgebied kan gebruik gemaakt worden van de ervaring van de gladheidsco÷rdinator en van de gegevens  van een infraroodmeting.

Metingen
Temperatuursensoren meten de temperatuur van het wegdekoppervlak, terwijl de conditie-sensoren de toestand van het wegdek weergeven (droog, nat of zout). In de weerhut worden luchttemperatuur en relatieve luchtvochtigheid gemeten, waarmee het dauwpunt wordt berekend. Tevens bevindt zich op het GMS een neerslagsensor voor weergave van de neerslagduur.

Presentatie
Alle metingen worden overzichtelijk gepresenteerd op www.gladheid.nl. Met behulp van deze metingen en de regionale weersverwachtingen wordt een specifieke wegdekverwachting voor de locatie van het meetsysteem gegeven voor de komende 36 uur. 

Bewaking
De gladheidsmeteoroloog bewaakt het meetpunt 24 uur per dag, 7 dagen per week en alarmeert de dienstdoende gladheidsco÷rdinator tijdig wanneer gladheid gaat ontstaan in het beheersgebied. Er wordt daarbij uitleg gegeven over de verwachte gladheid en de verwachte weersomstandigheden.

Voor meer informatie over levering en installatie van een gladheidsmeldsysteem, incl. de volledige bewaking van gladheid kunt u kontakt opnemen met DTN: Tel. 030 8082000of mail.